Ментата произхожда от региона на Средиземноморието, стръкчета от растението са откривани в египетски гробници от 1000 г. преди новата ера. В древността Китай, Индия и Япония също са култивирали ментата, а в Рим и Елада тя се е използвала за овкусяване на храната и виното и за ароматизиране на помещенията. В момента растението е разпространено практически по целия свят. В България растат 9 вида мента, най-познати от които са черната мента(Mentha piperita) и джоджена(Mentha spicata).

Маслото от мента се извлича от цялата надземна част на растението Mentha piperita, точно преди цъфтежа. Използва се метода на парната дестилация. Маслото е леко воднисто, бледо жълто на цвят и има свеж и силен аромат. В състава му влизат ментол, ментон, пиперитон, исо-ментон, алфа-терпинеол, бета-кариофилен, линалол и лимонен. Най-силно е действието на ментола и ментона, които имат свойствата на локално упоително и успокоително.

Многобройни са изследванията на маслото от мента, доста от които са от 2010г. насам. Всички те разкриват различни, понякога нови приложения на маслото. Според нас основните от тях са:

При дихателни проблеми– съдържанието на витамините А и С, омега мастни киселини, както и на минералите калций, калий, магнезий и фосфор, правят маслото от мента натурално средство за разтваряне на секрети. Ментола има анти-алергичен ефект, и то без да предизвиква сънливост. Ментата, освен това отпуска гладката мускулатура на дихателните пътища. Всички тези качества, плюс неговите противовирусни и противомикробни свойства правят маслото от мента чудесно средство за лечението на настинки, хронични белодробни заболявания, алергии, астма, бронхити, синузити и грип. То е изключително полезно и за спортисти, или за хора извършващи тежка физическа дейност.

При главоболие и мигрена – ефекта от маслото е сравним с ефекта на ацетил-салициловата киселина (аспирина) и парацетамола.

При гадене – ментата намалява броя и интензитета на пристъпите на различните видове гадене, дори предизвиканото от химиотерапия.

За успокояване на болка – отново високото съдържание на ментол действа болкоуспокояващо, като не само блокира сигналите от възпаленото място към мозъка, но и повлиява самото възпаление.

Понижава температурата – външното приложение на маслото от мента може да понижи прекалено висока температура.

– Противомикробно действие – маслото действа срещу ешерихия коли, както и срещу някои бактерии с антибиотична резистентност. Може да се използва при възпаление на сливиците, бронхит, ларингит и при лечения на рани.

Противогъбично действие – проучване от 2015г. показва особено силно действие на маслото срещу кандида.

При проблеми с храносмилането – ментата има отлични спазмолитични (премахващи спазми на мускулатурата) свойства. Това я прави ефективна при стомашни болки, газове, диария. Освен това тя успокоява симптомите на синдрома на раздразненото дебело черво.

Стимулира растежа на косата – употребата на маслото повишава плътността на кожата, увеличава броя на фоликулите и ускорява растежа на косъма.

При кожни заболявания – противовъзпалителните свойства на етеричното масло от мента облекчават симптомите на дерматит, екзема и псориазис. То помага и при слънчеви изгаряния и при напукани устни. Неговите антибактериални качества го правят чудесно средство против акне.

Антираково и радиопротективно приложение – фитохимическия състав на ментата действа противотуморно (унищожава ракови клетки) при някои видове рак, а мощните противовъзпалителни свойства на маслото подпомагат процеса на възстановяване. Изследвания върху лабораторни мишки показват, че ментата предпазва от радиационно увреждане храносмилателната система, тестисите, невроните и стволовите клетки.

Понижаване на телесното тегло – инхалациите с ментово масло намаляват чувството на глад, защото действат на центъра на ситостта в хипоталамуса и помагат да се почувствате сити по-бързо.

Маслото от мента помага да се събудите и възстановява от умствена и психическа умора. При дълго шофиране помага да останете бодри и да запазите яснотата на ума и концентрацията си.

От многото начини на употреба на маслото от мента сме избрали няколко идеи, които искаме да предложим на вашето внимание:

  1. За дихателни проблеми:

Разпръснете маслото в помещението използвайки дифузер. Препоръчваме ви моделите Auto, Mini, Office, Home, Pacific от нашата серия Арома дифузери, там сме описали подробно начините на употреба на тези уреди.

Избягвайте нагряването на етеричните масла, когато е възможно, защото това намалява терапевтичните им свойства.

Капнете 1-2 капки на дланите на ръцете, разтрийте и вдишайте. Маслото от мента се абсорбира чрез кръвообръщението и белите дробове и веднага ще усетите облекчение на дишането.

При възпаление на синусите – капнете една капка от маслото на дланта си, оближете я с език и го притеснете към меката част на небцето, вдишайте и ще получите моментално облекчение.

Препоръчваме да използвате този начин на употреба на маслото от мента само след консултация с лекар или ароматерапевт!

  1. За понижаване на температурата – към една супена лъжица базово масло(зехтин, бадемово масло, кокосово масло) добавете една капка масло от мента. Сместа нанесете върху ходилата и на задната част на врата, след 30 минути температурата трябва да е спаднала с 1-2 градуса.

Не препоръчваме процедурата за деца под 2 години !

  1. Успокояване на болки – масажирайте директно засегнатото място с 1-2 капки от маслото, но не повече от 2-3 пъти на ден.
  2. Храносмилателни проблеми и стомашни болки – втривате една капка от маслото в областта на корема.
  3. Възстановяване на косата – две капки масло от мента се смесват с една супена лъжица базово масло(зехтин, бадемово масло, кокосово масло и др.). Сместа се нанася по окосмената част на главата. Изчаква се поне 30 минути и се измива, внимавайте да не попадне в очите и ушния канал.
  4. Против насекоми – изсушените части на растението пакетирани в торбички от плат, са чудесно средство против молци. Маслото от мента нанесено върху кожата е отличен репелент. Капки от маслото добавени в аромадифузер прогонват комарите от помещението.

    Маслото от мента е силно концентрирано, една капка се равнява на 20 чаши чай. Преди да използвате маслото от мента върху кожата за първи път, направете тест за свръхчувствителност – нанасяте 1 капка от маслото на външната част на лакътя и изчаквате 30 минути за да видите дали има дразнене или зачервяване. Когато провеждате хомеопатично лечение не се препоръчва използването на маслото, защото то може да блокира действието на лекарството.

Качествата на самото масло зависят от географското местоположение и особеностите на региона, където се отглежда растението Mentha piperita, от което се произвежда маслото, както и от надеждността на производителя. Затова ние сме се спрели на двама доказали се български производителя – Биохерба с продукта им  „Масло от мента“, който е 100% натурален и Алба Групс с продукта им „Био ментово етерично масло“, притежаващ сертификат за биопроизводство.

Повече информация относно безопасната и ефективна употреба на маслото от мента и на други етерични масла може да намерите в нашия „Блог“ и по специално в статиите „Как да използваме безопасно етеричните масла ?“, „Как да избираме етеричните масла ?“ и „Рецепти за употреба на етеричните масла“.