Полезно

Соли за вана

След натоварен или студен работен ден, нищо не помага по-добре от една гореща вана. Солите за вана  могат да се добавят към шампоана за ваната или да се използват самостоятелно. Те имат редица приложения за справяне с дискомфортни състояния или проблеми на организма ни. Многообразие от марки предлагат готови продукти. Освен тях обаче, могат да бъдат използвани и домашно приготвени соли за вана, които да отговорят на вашите потребности.

Солите за вана  ексфолират кожата, отварят порите и почистват в дълбочина. В тях се използват различни минерални соли и етерични масла. Така се доставят на организма вещества с уникални качества и свойства. Най-често използваните соли са морската и английската, както и модерните напоследък соли от Мъртво море.

Морската сол е много близка по химичен състав до човешката кръвна плазма. Тя има алкално действие и доставя на организма практически всички необходими химични елементи. В състава и влизат най-вече натриев хлорид, но също така калий, калций, желязо, бром, йод и дори витамин С. Действа стимулиращо на обменните процеси, подобрява кръвообращението и повишава тонуса. В комбинация с подходящите етерични масла морската сол  помага за редуциране на килограмите и целулита, детоксикира и подхранва кожата.

Английската сол е естествен минерал на магнезиевия сулфат. Доказано е, че магнезия се абсорбира отлично през кожата и по този начин помага за регулирането на редица ензими, ограничава  възпалението в организма и  намалява риска от сърдечни болести. Освен това английската сол се бори успешно с гъбичките и бактериите и действа ефективно върху появата на акне. Подходяща е за употреба при настинки, уморени и болни мускули и при натрупване на стрес.

          Етеричните масла се усвояват от организма най-вече чрез кожата и белите дробове. Добавени към солите за вана те навлизат директно в кръвообръщението и техните активни съставки въздействат както на физическото, така и на психическото състояние на човека. Техните естествени аромати, от своя страна имат свойството да променят емоциите и усещанията ни, за да ни помогнат да се освободим от негативното и да се заредим с енергия.

По- важните неща при употребата на соли за вана са:

  • Да се съхраняват на сухо място в херметически затворен стъклен буркан,
  • Препоръчителната безопасна концентрация на солите е около 1 грам на 1 литър вода,
  • Времетраенето на ваната трябва да е не повече от 15-20 минути, дори първия път е добре да се започне с 10 минутна вана,
  • Използването на соли за вана не бива да надвишава два-три пъти седмично, за да не ексфолирате кожата си прекалено много,
  • Предпазвайте кожата на лицето си от контакт с продукта , тъй като тя е в пъти по-нежна от кожата на тялото,
  • Температурата на водата на ваната е добре да бъде поне 39 градуса по Целзий, за да се разтворят солите и етеричните масла, но не бива да бъде и прекалено гореща, за да не изтощава кожата ви излишно,
  • Винаги изплаквайте тялото, а ако е необходимо и лицето и косата си след вана със соли, за да приключите процеса на въздействие им върху кожата или косата.

Винаги когато използваме нов готов продукт, нова съставка или променяме пропорциите в използвани вече рецепти е добре да се водим от принципа „По-малкото е по-добре“ . След като вече сме установили, че направените промени ни действат безпроблемно, можем да се опитаме да засилваме ефекта с повишаване на концентрацията. Все пак това трябва да се случва стъпка по стъпка и да не очакваме крайни резултати веднага.

Надяваме се, че сме ви били полезни с настоящата статия и сме ви накарали да обърнете още един поглед към естествените натурални продукти.

 Очаквайте рецепти за домашно приготвяне на соли за вана в нашия раздел „Рецепти” всяка седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.