Полезно

Евкалипт

Евкалипта (Eucaliptys Globulus Labill) е най-високото широколистно дърво в света, родом от Австралия, в момента е разпространен в почти цяла Африка и южните части на Европа и двете Америки. Наречен е „дървото на живота“ защото неговото масло се е оказало едно от най-надеждните средства срещу смъртоносните епидемии от малария. За първи път е донесено в Европа през 1788г и тогава се е наричало „Ментата на Сидни“.
Маслото от евкалипт се получава чрез студено пресоване на свежите листа на растението. В тях се съдържат около 1,3-3% етерично масло. В състава му влизат над 40 вида полезни вещества като органични киселини, алдехиди, флавоноиди и дъбилни вещества. Най-важното от тях е цинеола, на когото се дължат следните свойства и действия на маслото;
– Облекчава и предпазва от възпаления на дихателните пътища, може да се прилага при настинки, вирусни и бактериални инфекции, защото увеличава нивото на кислород в червените кръвни телца.
Антимикробно и антисептично въздейства върху всички познати микроби, дори и такива които са устойчиви на антибиотици.
– Подпомага лечението на труднозарастващи или гнойни рани, тези качества на евкалипта са били познати на аборигените от дълбока древност.
– Повишава умствената концентрация и възстановява след стрес и емоционални травми.
– Увеличава кръвния поток към кожата, като по този начин загрява мускулите и ускорява регенерацията им, което го прави чудесно за спортисти.
Страхотен репелент е, действа дори срещу маларийните комари.
Маслото от евкалипт е подходящо за практикуващите медитация и йога, защото изчиства ума, негативната психична енергия и помага за контрола на дишането. Притежава успокояващо действие, което ще ви помогне да се освободите от гнева, възбудата и напрежението.
Маслото от евкалипт се прилага успешно при лечението и профилактиката на различни заболявания и състояния, като:
Простудни и вирусни заболявания–бактерицидното и антивирусно действие на маслото помага за изчистването на слузта от лигавиците и нормализирането на секрецията. Това спомага за по-бързото възстановяване на организма и укрепва имунитета.
Антисептично действие-маслото често се използва за оказване на първа помощ при мехури и синини, а също и за заздравяване на рани, порязвания и загноявания.
Пречистване на въздуха – аромата на евкалипт дезодорира отлично, премахва лошите миризми и унищожава бактериите и вирусите пренасяни по въздух.
– Мускулна болка – при разтежения на връзки и сухожилия, при мускулна и нервна болка, фиброза и при пациенти с артрит се нанасят няколко капки от маслото на болезнения участък.
Гинекологични и урологични заболявания – маслото от евкалипт се използва при лечението на остри и хронични възпаления, а също при цистит, уретрит и простатит. То нормализира киселинния баланс и предотвратява развитието на млечница и херпес инфекция.
– Захарен диабет – ежедневната употреба на маслото подобрява кръвообращението и понижава нивата на кръвната захар. Препоръчва се то да се използва като лосион за тяло след всяко къпане.
Евкалипта се съчетава много добре с другите етерични масла и дори предотвратява опасността от изгаряне и раздразване на кожата. Аромата му намалява умората, премахва сънливостта и меланхоличното настроение. Също така изчиства ума от негативните и токсични мисли, променя енергията и емоциите в помещението. В нашата статия „Рецепти“ може да намерите няколко предложения за неговата употреба.

* Не се препоръчва маслото от евкалипт да се използва от бременни, кърмещи или деца, а също и от хора страдащи от високо кръвно и епилепсия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.