Полезно

Aрома дифузери – как да направим правилния избор?

До скоро непознати в България ултразвуковите арома дифузери набират все по-голяма и заслужена популярност. Всъщност те са най-модерния и ефективен начин за употреба на етерични масла. Днес на пазара съществува доста голям избор от марки и модели. За да изберем най-подходящия за нашите цели, е добре да си отговорим на няколко въпроса:

Къде най-често смятам да използвам арома дифузера?

Колко често и с каква продължителност ще го използвам ?

Как мога да бъда сигурен, че уреда ще отговаря на описанието и на българските стандарти ?

Арома дифузерите могат да бъдат използвани както в затворени помещения, така и в автомобили, леки или товарни. Единственото необходимо при товарните е те да имат подходящ контакт с 12 волта напрежение. Някои модели арома дифузери могат да се използват успешно и в помещения и в автомобили. Обикновено те са с размери съобразени с поставките за чаши в автомобилите и са с вместимост на контейнера за вода около 100 мл. Тяхната консумация на вода на час не надхвърля 25-30мл, което ги прави подходящи за помещения не по-големи от 15 кв.м. Най-често връзката им с ел. мрежата е посредством USB контакт, а за работа с 220 волта е необходим допълнителен адаптер(като на зарядно на GSM). Колкото по-голяма е стаята където ще използваме уреда, толкова по-голяма трябва да е консумацията на вода и съответно контейнера за съхранението и. За помещения над 20 до 40 или повече кв.м. ви е необходим арома дифузер с консумация над 35мл/час и контейнер не по-малко от 400 мл.

При използването на арома дифузерите по-продължително време е добре да се спазва простичкото правило, на всеки 3 часа работа, уреда да почива около час. След такъв период от работа въздуха в помещението е достатъчно овлажнен и ароматизиран. Освен това по този начин увеличаваме и продъжителността на живот на арома дифузера. Възможностите за продължителност на работа на различните модели могат да бъдат доста различни. Както винаги, по-добрите възможности водят до по-високата цена на съответния модел. Всички показатели на всеки модел арома дифузер трябва да бъдат отразени в секция „Технически характеристики”, ето и задължителните, които по мое мненине трябва да присъстват там:

– Материали
– Размери и тегло
– Мрежово напрежение
– Работно напрежение
– Ел. мощност
– Ниво на шум
– Ултразвукова честота
– Консумация на вода/час
– Обем на контейнера
– LED осветление
– Контрол на парата
– Режими на работа
– Време на работа
– Автоматично изключване при изчерпване на водата в контейнера

– Страна на произход

След като разгледаме тези характеристики, остава да съобразим колко часа реално искаме да работи желания от нас арома дифузер. Трябва да се знае, че в характеристиката „Време за работа” се има предвид работата общо за 24 часа. Или иначе казано, ако ни трябва арома дифузер за стая у дома, където не прекарваме повече от няколко часа на ден, ни е достатъчен уред с време за работа дори и до 10 часа. Когато обаче искаме да го използваме  продължително време на обществени места, с професионална цел, времето за работа не трябва да бъде под 13 часа.

Към настоящия момент, по-голямата част от предлаганите арома дифузери са в електронни магазини или платформи за електронна търговия. При тях трябва да се спазват правилата за безопасна електронна търговия. Не бива да давате лични данни или номера на дебитни и кредитни карти на никого, за когото не сте потвърдили, че има право да работи с тях. Въпреки че доста международни електронни търговци се утвърдиха като достатъчно сигурни и коректни доставчици, аз все пак бих ви обърнал внимание на два момента:

  • Срокът на доставка при тези търговци е доста по-голям от нормалното, понякога надхвърля няколко седмици.
  • Гаранционните срокове на изделията обикновено са много по-кратки.

Моят съвет е да си изберете доставчик от България, който е юридическо лице, защото:

  • Гаранционният срок на всички електрически уреди в България е не по-малко от 24 месеца, независимо от страната производител. Всички по-кратки срокове са некоректни. В комплекта на уреда трябва да има задължително „Ръководство за употреба” на български език и „Гаранционна карта”.
  • Можете да проверите реално всички данни за контакт- адрес, телефон, и-мейл, независимо дали търговецът има електронен магазин, или не.
  • Лесно можете да получите информация за коректността на доставчика чрез интернет и социалните мрежи.
  • Всички действия или бездействия на търговеца са регулирани от Закона за защита на потребителя.

Надяваме се да сме ви били полезни с информацията за тези чудесни уреди- арома дифузерите. Повече информация за тях можете да получите в нашия сайт: skinwell.eu или директно в нашия блог: https://skinwell.eu/2020/06/21/kakvo-sa-aroma-difuzerite/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.