Полезно

Шипка

Обикновената шипка, всъщност е вид диворастяща роза. Това е многогодишен, бодлив и много разклонен храст, който расте до 2000 метра надморска височина и е разпространена в Европа, Северозападна Африка, Западна Азия и Северна Америка. От векове шипката присъства в нашите традиционни народностни представи, като част от обредни ритуали и с медицинска насоченост. Древните гърци и римляни са използвали растението за символизиране и олицетворение на жизненост, красота и мир, както и на чистота на убежденията и вярност към дълга. Качествата на шипката са били ценени от бащата на медицината Хипократ, както и от други негови съвременници .

Плода на шипката е истинска мултивитаминна бомба. Съдържа витамин С (30-40 пъти по високо отколкото в червените домати или лимоните), естествен  витамин А (5-7 мг/%),  витамин Е, незаменими мастни киселини (Омега -3 и Омега- 6) и флавоноиди-антиксиданти. Тази комбинация от съставки видимо намалява ефектите от остаряването на кожата(петна, бръчки, неравности) и я прави младолика, здрава и еластична. Други ценни вещества, които се съдържат в шипката са витамините Р, В1,В2 и К, пектини (около 11%), органични киселини, масло, захари и минерални соли. Те стимулират действието на ензимите и синтеза на хормони в организма.  Имат кръвоспиращо действие и помагат за обмена на въглехидрати, а също подобряват пропускливостта на съдовете. По съдържание на витамини и минерали шипката превъзхожда повечето плодове и зеленчуци, което заедно с пектините и танините в нея я превръща в ефикасен лек за стомашно-чревни и бронхиални заболявания.

Напоследък доста растения станаха известни като супер храни, но въпреки това, нека да не забравяме шипката. Тя расте в България,  достъпна е като цена и се намира с добро качество.  В народната медицина този плод се използва за приготвянето на чайове и отвари, които успешно действат при:

  • Простуда и възпалителни процеси, като засилват защитните сили на организма и дават енергия.
  • Помагат при сърдечни и бъбречни заболявания, нормализират кръвното налягане и кръвообращението, действат и при чернодробни заболявания.
  • Препоръчват се при анемия , висока кръвна захар и заболявания на нервната система.

Особено внимание ще обърнем на маслото от шипка и неговите ползи за кожата на лицето:

  • Хидратира в дълбочина – омега мастните киселини правят кожата млада, и свежа.
  • Предпазва от появата на бръчки – високата концентрация на витамини А и С, които са силни антиоксиданти, действа върху възпаленията които са причина за появата на бръчки.
  • Стяга порите на кожата – овлажняващите свойства на маслото регулират отделянето на себум и правят кожата на лицето да сияе.
  • Прикрива несъвършенства на кожата – особено е подходящо за чувствителна кожа, тъй като може да се използва сутрин и вечер.
  • Възвръща еластичността на кожата – маслото от шипка подпомага синтеза на колаген и така поддържа кожата млада и еластична.
  • Заличава белези – мастните киселини и витамините А и С, благодарение на антиоксидантния си ефект, подпомагат регенерирането на клетките на кожата и избледняването на белези и стрии.
  • Действа като естествен ексфолиант, освен морската сол и захарта, маслото от шипка също може да се използва за почистване на кожата, за целта трябва да се смеси със сода за хляб. Особено подходящо, освен за чувствителна кожа, е и за кожа предразположена към акне.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.