Полезно

Облепиха

Растението облепиха произхожда от Югоизточна и Централна Азия, нарича се още ракитник или сибирски ананас.То е многогодишен храст, който се отглежда в Русия, Монголия, Индия, Тибет и Турция. Макар и рядко се среща и в Европа. Билката облепиха се използва от хилядолетия в традиционната китайска медицина, но също така е била позната и на други древни народи-споменава се в хроники за Александър Македонски и Чингис хан.

Състава и свойствата на билката са повече от забележителни, затова тя се използва широко в производството на хомеопатични и козметични продукти в цял свят. Биологично активните вещества в състава й са над 190, ще изброим по-важните от тях – омега 3,6,9 мастни киселини и особено много рядко срещаната омега 7, витамини А,В1,В2,В6,С,Е,К и Р, също така съдържа фолиева киселина, каротеноиди, флавоноиди и 20 вида минерали. Свойствата на всички тези съставки се използват успешно при лечението на псориазис, артрит, язва, подагра и обриви, също така въздействат ефективно на високо кръвно и на високи нива на лошия холестерол. По съдържание на витамини А и Е облепихата е на първо място от всички плодове и зеленчуци, това както и много високото съдържание на витамин С (над 10 пъти повече отколкото в портокала), прави билката невероятен имуностимулатор.

От всички части на растението най-често се използват плодовете и семената, от които чрез студено пресоване се извлича маслото.

При дълготрайна употреба, маслото от облепиха носи редица ползи за кожата и целия организъм. Ето някои от тях:

  • Подмладява кожата – хидратира, подхранва, регенерира и освежава кожата и така помага при изглаждането и премахването на появилите се бръчки и неравности. Ежедневното използване на маслото забавя процесите на стареене, изсветлява кожата дори при нарушена пигментация и появата на петна от всякакъв вид.
  • Подхранва изтощената коса и стимулира растежа. Заздравява чупливи нокти при редовна употреба.
  • Помага при слънчеви изгаряния, порезни рани и обриви.
  • Подобрява работата на сърцето, антиоксидантното действие на маслото предпазва от атеросклероза, хипертония и високи нива на холестерол,
  • Предпазва от диабет – намалява нивото на кръвната захар, като увеличава секрецията на инсулин,
  • Стимулира имунната система.

Употребата на масло от облепиха не се препоръчва на хора с ниско кръвно налягане. Също така не трябва да се използва повече от 3 месеца и не бива да се дава на бременни.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.