Полезно

Как да избираме етеричните масла?

В съвременният високо технологичен 21 век, все по-често имаме нужда от глътка свеж аромат или нежно докосване до природата. Освен това въпреки върховите достижения на конвенционалната медицина, има редица проблеми и състояния на човешкия организъм, които ароматерапията повлиява по-добре. Това, както и по-широкото навлизане в бита ни на ултразвуковите арома дифузери  води до все по-масова употреба на етеричните масла.

Правилният избор на най-добрите етерични масла е от съществено значение за постигане на желаните резултати. Той включва отговорите на два въпроса:

Какви и кои масла са ми необходими ?

Кой производител и марка да избера?

Предвид многообразието от марки и производители на пазара, за да успеете да направите необходимите проучвания, трябва да обърнете внимание на следните съображения:

  • чистота на маслото
  • качество
  • цена
  • съхранение

В следващите редове ще се спрем на всяко от тези съображения и ще ви дадем кратък списък от контролни въпроси, на които да си отговорите преди за закупите етерично масло.

Чистота на маслото – избирайте масла, които са 100% етерични, такива които не са синтетични, разредени или с примеси. Термини като „парфюмно масло“ , „природно идентично“ или други подобни на тях, са сигнал че в маслото има изкуствени или химически съставки. Добавянето на такива съставки може да бъде вредно за организма и да доведе до слаби и неефективни резултати.

Качество – то зависи от редица фактори, най-важните от които са:

  • растителен вид, при много от растенията могат да се използват различни техни видове, които имат различни качества
  • качество на почвата, зависи от географския регион и неговата чистота
  • климатични условия/температура, отново зависи от географията
  • използван метод за екстракция, трябва да е използван единствено физически, а не химически метод.

Няма да намерите тази информация на етикета на продукта, но всеки производител, който държи на качеството, контролира произхода на суровините си и начина на производство. Затова винаги проучвайте уебсайта на компанията и цялата литература, която предоставят.

 Цена – в зависимост от това колко трудно или колко лесно се извлича маслото от растението, варира и цената. Например за по-малко от 30гр. розово масло са необходими около 2 милиона розови листенца. Това го прави едно от най-скъпите на пазара. Когато избирате етерично масло, се уверете, че не е необичайно евтино. Това би могло да означава, че то не е чисто или не е с добро качество. Това важи особено за скъпите масла като роза, жасмин, нероли, маточина или тамян.

Сравнявайте различни марки, български и вносни, за да добиете представа колко трябва да струват избраните от вас етерични масла.

Съхранение – етеричните масла са ценни и скъпи. Ето защо е изключително важно да се съхраняват правилно. За да се гарантира тяхната ефективност и дълъг живот трябва да се спазват следните изисквания:

– съхранение в тъмни кехлибарени или кобалтово сини шишета, слънчевата светлина може да бъде пагубна за качествата на етеричните масла и да доведе до загуби на терапевтични ползи

– плътно затваряне на шишетата, продължителен контакт с въздуха води до изпаряване и до промяна на химичния състав на маслото

– избягвайте алуминиеви или пластмасови шишета, те променят молекулярния състав на маслата

Повечето етерични масла имат срок на годност повече от 2 години, но съществуват и изключения. Цитрусовите масла имат най-краткия срок на годност от 9 до 12 месеца, а маслото от чаено дърво издържа приблизително от 12 до 18 месеца. Базовите масла следва да бъдат третирани със същото внимание, защото ако не се съхраняват правилно, те гранясват бързо.

Стигаме и до въпросите, които да си зададем при покупка на етерично масло:

– Изписано ли е латинското наименование на растението? Някои масла имат няколко разновидности.

– Откъде е доставено маслото? Качеството може да варира между отделните държави.

– Каква е чистотата на маслото? Не трябва да има примеси в маслото, а трябва то да бъде 100% етерично.

– Съхранява ли се етеричното масло в кехлибарено или кобалтово синьо шише?

– Плътно ли са запечатани шишетата?

– Как се съхраняват маслата, далече ли са от отоплителни уреди и пряка слънчева светлина?

– Как е извлечено етеричното масло?

– Сравнима ли е цената спрямо други марки?

 

Едновременно с това трябва да преценим кое етерично масло ще ни е необходимо. Един от най-лесните начини е например препоръка от приятел. Това почти винаги е работещ модел, просто в този случай е добре да разберете за какъв проблем и от колко време той използва маслото, което препоръчва. Друг успешен подход е съвет от компетентен лекар или квалифициран ароматерапевт. Това със сигурност ни гарантира желаната ефективност при избора и добрите резултати при употребата на етеричните масла.

Надяваме се с тази информация да сме помогнали за избора ви на производител и марка на етерични масла.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.