Полезно

Рецепти за употреба на етеричните масла

Нашето динамично съвремие ни налага ритъм на живот, в който не винаги успяваме да отделим необходимото внимание на невинни на пръв поглед състояния и здравословни проблеми. Това води до дискомфорт и нежелани усложнения по-нататък. Комплексно решение на всичко това могат да бъдат натуралните етерични масла. Използвани чрез масаж, арома дифузер или във ваната, те действат директно на физиологията и психологията на човека и повлияват неговите емоции и душевност. Тъй като това се случва без негативните ефекти на    модерните медикаменти, употребата на етеричните масла става все по-предпочитана и препоръчвана.

Като начало сме избрали рецепти за някои от най-често срещаните ежедневни проблеми и състояния, като за всеки такъв ще предлагаме различни начини за въздействие, а именно чрез масаж, арома дифузер и вана.

Главоболие

Етеричните масла са високо концентрирани, затова ако искаме да въздействаме с тях върху главоболието е необходимо да помним, че не бива да превишаваме количеството от пет капки, за да не се получи обратен ефект.

Масаж:

1 супена лъжица масло от сладък бадем

4 капки етерично масло от лавандула

1 капка етерично масло от евкалипт

С няколко капки от сместа се масажират челото, слепоочията и врата.

Вана:

Препоръчваме употребата на някое от следните масла – евкалипт, лавандула, мащерка, розмарин. 2-3 капки от едно от тези масла се добавят към вече напълнената вода, като ваната не трябва да продължава повече от 15-20мин.

Арома дифузер:

Отново препоръчваме същите масла – евкалипт, лавандула, мащерка и розмарин, като не бива да се превишава дозировката от 3-5 капки на всеки 100мл вода, както и не трябва да смесваме повече от две масла.

Мигрена

Ароматерапията е по-добре да се ползва като превантивна мярка на мигрената, отколкото като нейно лечение, тъй като след като започне пристъпа, много често страдащия не може да понесе какъвто и да е по-силен аромат. Все пак, ето няколко предложения от нас:

Студен компрес:

В купа със студена вода се добавят до 6 капки етерично масло от лавандула. Кърпата за компреса се кисне 2 минути и се поставя на челото, след като се стопли се накисва отново. Процедурата трае около 20 минути.

Масаж:

1 чаена лъжичка кокосово масло

2 капки етерично масло от лайка

1 капка етерично масло от лавандула

Смесете съставките добре, нежно ги втрийте, като масажирате слепоочията, челото и шията. Прилага се еднократно.

Арома дифузер:

2 капки етерично масло от лимон

1 капка етерично масло от мента

Това количество е за 100мл. вода.

Ако все пак аромата е прекалено силен, уреда се изключва и се изчаква 10-15 минути да се разсее аромата, след това се влиза отново в стаята. Арома дифузерите имат различни режими на работа, при моделите, които позволяват парата да се разпръсква на импулси, аромата е чувствително по-нежен.

Безсъние

Стресовите ситуации, натоварения начин на живот, както и други фактори могат да доведат до разстройства на съня. Ако това продължи дълго време, може да има отрицателно въздействие върху качеството ни на живот. Доста етерични масла обаче имат успокояващи и седативни свойства, които ни позволяват да потънем в дълбок и спокоен сън.

Масаж:

50мл. кокосово масло

10 капки етерично масло от лавандула

10 капки етерично масло от лайка

Смесете и разбъркайте съставките добре, нанесете върху цялото тяло или масажирайте гърдите, шията и раменете. Оставете ги да попият в кожата, ако ще вземате душ след масажа, оставете маслата да действат поне 30минути. Повтаряйте процедурата всяка вечер преди лягане.

Вана:

1 супена лъжица масло от бадем

5 капки етерично масло от лавандула

Изсипете съставките, след като сте напълнили ваната и разбъркайте добре. Препоръчва се ваната да не продължава повече от 20минути.

Арома дифузер:

Бленд 1: 5 капки етерично масло от лавандула

Бленд 2: 5 капки етерично масло от лайка

Бленд 3: 5 капки етерично масло от ветивер

Включете дифузера поне 30минути преди лягане, за да може аромата да изпълни стаята и да ви подейства отпускащо и успокояващо.

Стрес

Приема се, че стреса причинява 75% от заболяванията. Затова е необходимо ефективно да се прочиства човешкия организъм от него. Най-честите симптоми на стрес са ускорен пулс, сърцебиене, изпотяване, безсъние, загуба на апетит и проблеми с концентрацията. Доста са етеричните масла, които могат да помогнат да се справим успешно с този проблем, някои от тях са:

етерични масла – маточина, бергамот, иланг-иланг, лавандула, жасмин, роза, кедър, лайка, хвойна, портокал, тамян (босвелия).

базови масла – авокадо, сладък бадем, жожоба, зехтин, сусам.

Ето и няколко успешни рецепти, като започваме с арома дифузер, тъй като този уред може ефективно да се използва и в дома, и в офиса.

Арома дифузер:

Бленд1:

10 капки етерично масло от лавандула

Бленд2:

10 капки етерично масло от лайка

Бленд3:

5 капки етерично масло от жасмин

5 капки етерично масло от тамян

Предложените блендове се добавят в дифузера към не по-малко от 150мл вода.

Вана:

Бленд:1

1 супена лъжица масло от авокадо

8 капки етерично масло от лавандула

Бленд2:

1 супена лъжица масло от жожоба

4 капки етерично масло от бергамот

4 капки етерично масло от лайка

Блендовете се добавят към вече напълнената вода, ваната не трябва да продължава повече от 20-30минути.

Масаж:

Бленд1:

2 супени лъжици масло от сладък бадем

5 капки етерично масло от тамян

4 капки етерично масло от хвойна

4 капки етерично масло от лавандула

Бленд2:

2 супени лъжици масло от кайсиеви ядки

6 капки етерично масло от майорана

2 капки етерично масло от петигрен

2 капки етерично масло от лайка

2 капки етерично масло от маточина

Съставките се смесват и разбъркват добре, нанасят се по горната част на гърдите, шията, врата, раменете и всички други зони, в които усещате напрежение. Блендовете са предназначени за употреба веднъж на ден и нямат ограничение колко дълго ще ги прилагате.

Кашлица

Проблема с кашлицата възниква при инфекция на дихателните пътища, причинена от вирус. Тя може да бъде симптом на обикновена настинка или грип, но ако продължава по-дълго може да е сигнал за по-тежки заболявания, като сенна хрема, пневмония или астма. Всички отхрачващи етерични масла са подходящи за употреба срещу кашлицата и ето някои от най-често използваните – бор, евкалипт, кедър, лавандула, лимон, мента, розмарин, смирна, чаено дърво.

Масаж:

Бленд1:

1 супена лъжица зехтин

6 капки етерично масло от лавандула

6 капки етерично масло от евкалипт

Бленд2:

1 супена лъжица кокосово масло

5 капки етерично масло от евкалипт

5 капки етерично масло от мента

2 капки етерично масло от мащерка

Смесите се разбъркват добре и се масажират гърдите, раменете и шията един път на ден, като процедурите продължават докато кашлицата не отшуми.

Инхалации:

Бленд1:

1 голяма купа топла, но не вряла вода

4 капки етерично масло от евкалипт

2 капки етерично масло от мащерка

Бленд2:

1 голяма купа топла, но не вряла вода

3 капки етерично масло от мента

2 капки етерично масло от смирна

1 капка етерично масло от мащерка

Капките се добавят към приготвената топла вода, покривате си главата с кърпа, затваряте си очите и вдишвате ароматната пара 3-5минути. Процедурата се прави веднъж на ден, докато симптомите не отшумят.

Арома дифузер

Бленд:1

4 капки етерично масло от евкалипт

2 капки етерично масло от мента

Бленд2:

3 капки етерично масло от бергамот

2 капки етерично масло от лавандула

1 капка етерично масло от мащерка

Капките се добавят към не по-малко от 100мл. вода в контейнера на дифузера. Може да прилагате процедурата няколко пъти на ден, като е добре да има паузи от 3 часа между тях.

Синузит

Синузита е проблем, който засяга не малка част от всички нас. Неговите класически симптоми са болка и чувствителност в съответните области на лицето, като много често те са придружени с обилна секреция. Страдащия се чувства силно неразположен, а понякога може да има и висока температура. Добрата новина е, че не малко етерични масла повлияват на този проблем изключително успешно, ето някои от тях: бор, босилек, евкалипт, лавандула, лимон, мащерка, мента, розмарин, хвойна, чаено дърво, жожоба, кокос. Започваме рецептите отново с арома дифузера, защото принципа му на действие е изключително приложим тук.

Арома дифузер:

Бленд1:

3 капки етерично масло от лавандула

2 капки етерично масло от мента

1 капка етерично масло от чаено дърво

Бленд2:

4 капки етерично масло от евкалипт

1 капка етерично масло от лимон

1 капка етерично масло от бор

Капките се добавят към поне 100мл. вода в контейнера на дифузера.

Масаж:

Бленд1:

3 супени лъжици масло от сладък бадем

8 капки етерично масло от розмарин

4 капки етерично масло от мента

3 капки етерично масло от мащерка

Бленд2:

3 супени лъжици масло от сладък бадем

6 капки етерично масло от лимон

6 капки етерично масло от мента

2 капки етерично масло от хвойна

1 капка етерично масло от чаено дърво

Предложените блендове се нанасят два пъти на ден, с нежни масажиращи движения около носа, върху бузите, челото, зад ушите, по шията и врата. Посочените количества са достатъчни за два пъти.

Надяваме се да сме ви били полезни с тези рецепти, идеята на нашия екип е всяка седмица да добавяме нови и да подобряваме вече описани такива.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.