Полезно

Натурална и ефективна защита от насекоми

Сезонът на лятото и дългите отпуски вече е на прага ни. Прекарваме повече време навън, наслаждаваме се на природата и пикниците, обичаме да релаксираме в градината, да ходим на къмпинг, да се разхождаме вечер по брега на морето. Всичко това звучи прекрасно, но всяко излизане на открито може да бъде обезпокоено от комари, мухи, мравки, бълхи, кърлежи и други досадни насекоми.

В такъв случай винаги е добре да имаме под ръка ефикасно предпазващо средство. За съжаление повечето репеленти са силно токсични, да вярно е че предпазват от комари, но крият и много рискове за здравето ни като различни възпаления, обриви, дразнене на очите, неврологични проблеми, особено при децата.

Все по-често си задаваме въпроса: „Какъв натурален вариант да избера срещу ухапване от насекоми за мен, моето семейство и домашния любимец?“

За щастие, на пазара има и естествени продукти, които можете да използвате без притеснения.

Предлагаме ви топ пет избрани натурални етерични масла, които успешно отблъскват неприятните насекоми:

 

Масло от лавандула

Лавандулата не е само красиво, благоуханно и успокояващо сетивата растение. Ползите от нейната употреба са изключително многобройни.

Направете си бърз и естествен репелент за броени секунди: 15-20 капки натурално етерично масло от лавандула се добавят към чиста вода в шишенце от 100мл. с пулверизатор. С готовия разтвор можете да напръскате всички открити части на тялото, косата, както и дрехите си, преди да излезете навън. Със сигурност комарите ще стоят далече от вас, а и ще ухаете прекрасно. Освен като предпазващо средство срещу комари, бълхи,мухи и молци, маслото от лавандула се използва и за успокояване на кожата след ухапване от насекоми. Подходящо за употреба от хора на всякаква възраст, деца и домашни любимци.

 

Масло от мента

Със своят свеж и силен аромат, маслото от мента успешно отблъсква комарите, а при ужилване облекчава сърбежа и възпалението.

Има научни данни за това, че маслото от мента е ефективно като средство за отблъскване на маларийни комари и техните ларви.

Можете лесно да приготвите натурален продукт против комари  в домашни условия като към 50мл. базово масло(бадемово или кокосово) прибавите 5-6 капки масло от мента. Нанесете 10-15 мин. преди излизане на открито.

Маслото от мента винаги трябва да се използва в малки количества и далеч от очите. Не се препоръчва за бременни и кърмещи жени!

Подходящо за употреба от възрастни хора и деца над шест години!

 

Масло от босилек

Познат повече като вкусна подправка, босилекът може да се използва и като идеално оръжие срещу комари. Има свеж, силен и чист аромат.

Етеричното масло от босилек в комбинация с 5% ванилин предпазва от насекоми за период от 6 до 8 часа.

Използвайте това масло умерено, може да раздразни по-нежната кожа. Избягвайте употребата му при чувствителна кожа.

Не се препоръчва за бременни и кърмещи жени, както и за деца под шестнадесет години!

 

Лимонова трева

 

Съдържа цитронено масло, което я прави чудесен репелент срещу комари, тъй като силният й и много свеж аромат на лимон е неприятен за комарите.

Лимоновата трева помага също за предпазване на домашните любимци от бълхи и кърлежи.

Когато прилагате етеричното масло от лимонова трева върху кожата, го използвайте в малки количества, разредено до 1% в базово масло.

Не се препоръчва за бременни и кърмещи жени, както и за деца под десет години!

 

Масло от розмарин

 

Розмаринът е добре известен с полезното си въздействие върху здравето на кожата, убива микробите и е силен дезинфектант. Има проникващ и ясно изразен билков аромат.

Етеричното масло от розмарин съдържа камфор, линалол, терпинеол и добавено към синергична смес за отблъскване на насекоми ще ви осигури ефективна и дълготрайна защита.

Избягвайте да го използвате, ако сте предразположени към епилептични припадъци и хипертония!

Подходящо за употреба от възрастни хора и деца над 12 години!

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.