Полезно

Черен кимион

Маслото от черен кимион е било познато още на древните египтяни, евреи, елини и римляни, наричано е „ черното злато на фараоните „. Маслото се произвежда чрез студено пресоване на семената на растението Nigella Sativa, което произхожда от Близкия Изток и Северозападна Африка.В състава на маслото влизат голям брой мастни киселини, протеини, ниацин, фолиева киселина, калций, цинк, желязо, фосфор, тиамин, рибофлавин, пиридоксин, каротин, аргинин и др.

Една от съставките с особено значение е аргинина, той неутрализира свободните радикали и стимулира производството на колаген и на HGH- хормона на растежа. Освен това способства за увеличаване синтеза на просталгин Е1, който регулира мозъчните функции и нервни импулси. Тези свойства на аргинина помагат при терапията на травми, изгаряния и възпаления, както и за редуциране на кожни екземи.

Тимохинонът е съставката с най-голямо процентно съдържание в маслото, той е много ефективен при бронхити, астми и респираторни заболявания, защото разширява бронхите и подтиска производството на хистамини.

Маслото от черен кимион въздейства и стимулира тимусната жлеза, а именно тя отговаря отговаря за защитните сили на организма като укрепва имунитета и предотвратява възникването на болести и инфекции. Използването на маслото, подпомага дейностjа на костния мозък, което го прави ефикасно средство за лечение и предотвратяване развитието на тумори. По своите антибактериални свойства маслото от черен кимион превъзхожда редица съвременни антибиотици, но за разлика от тях не вреди на организма.

  • Ползи от употребата на масло от черен кимион:
  • Отличен имуностимулант и антиоксидант, дължи се на високото съдържание на витамини и аминокиселини,
  • Подпомага регенерацията и биосинтеза на клетките, в състава на маслото влизат 50 естествени катализатора на процеса,
  • Активно се използва в дерматологията, поради успокояващите и регенеративни свойства
  • Подобрява растежа на косата и може да предотврати преждевременно побеляване, освен ако то не е генетично обусловено. Използва се и в състава на кремове за бръчки.
  • Понижава кръвната захар и холестерола, а също така стимулира кръвообръщението и подобрява кръвното налягане
  • Спомага за нормално храносмилане и добро функциониране на черния дроб

 

Маслото от черен кимион се изследва научно от повече от 40 г., направени са над 200 университетски проучвания и са регистрирани 5 патента. Придобило изключителна популярност, то се произвежда на почти всеки континент. С най- високо качество се отличава произведеното в Египет. В България също имаме собствени производства, както на семената на Nigella Sativa, така и на самото масло, които по много от показателите не отстъпват на египетските. Посетете нашата статия ” Рецепти “, където даваме няколко предложения за ефективно използване на маслото от черен кимион.