Полезно

Как да започнем да тренираме и могат ли етеричните масла да помогнат при мускулна треска?

Зимния сезон, доколкото го имаше приключи, пролетта е в разгара си и всички с нетърпение очакваме лятото, а с него и приключването на забраните свързани с пандемията, която буквално промени ежедневието ни.  Ако в момента можем да прикрием някой дребен или не толкова незабелижим резултат от изминалите празници и принудителна изолация то съвсем скоро това няма да е толкова лесно.

Независимо дали ще спортуваме, искаме да се чувстваме добре или желаем да имаме тяло като картинка, трябва да изберем как да редуцираме излишните килограми и как да оформим мускулите си. Някои ще изберат пътят на диетите и драстичните хранителни режими, сигурно те разчитат за броени седмици да изглеждат като модели на бански костюми. Нека да им пожелаем успех!? Други ще заложим на разумните тренировки и правилното хранене.

Започвайки нова тренировъчна програма и начинаещите, и тези които са тренирали преди време, са изправени най-общо пред два проблема – мотивацията и мускулната треска. Всеки ще трябва да намери мотивацията вътре в себе си, ние можем само да помогнем със следните няколко въпроса:

Какво искам да постигна – да отслабна, да натрупам мускулна маса или просто да се чувствам в тялото си по-добре?

Колко време мога да отделя за тренировки на ден, на седмица, на месец?

Какъв спорт бих искал да тренирам и подходящ ли е за целите които искам да постигна?

Мога ли да се справя сам или ще ми е необходима помощ?

Предвид предмета на настоящата статия ще насочим вниманието ви върху проблема с мускулната треска.

Какво представлява мускулната треска? Доскоро се приемаше, че тя се предизвикава от натрупването на млечна киселина в мускулите, но в момента най-популярната теория е, че мускулната треска се предизвиква  вследствие на микротравма, която от своя страна формира микроскопични наранявания по мускулните фибри. Има два типа мускулна треска:

 • Остра бърза мускулна треска – това е мускулна болка която може да изпитате по време на тренировката или малко след нея.
 • Забавена мускулна треска – това е мускулната болка която се усеща 24 до 72 часа след тренировката.

Допълнителен негативен резултат от мускулната треска могат да бъдат мускулните схващания (крампи) – изразяват се във внезапна, остра болка или усещане за треперене на мускула . Причиняват се от загубата на минерали от организма.

Няколко са начините да се ограничат негативите на мускулната треска:

 • Превенция – използвайте тренировъчни програми , съобразени персонално с вас, за да не се стига до претоварване. За целта е добре да се използват услугите на професионалист в областта на спорта, който сте си избрали.
 • Почивка – най-важната част от нея е сънят, достатъчния сън ще помогне за преодоляването на мускулната треска и обратно, недостатъчния сън със сигурност ще усили интензивността й.
 • Възстановяване с тренировки – изпълняване на същите упражнения , но с по-малка тежест и по-малък интензитет, може да бъде изключително обещаващ метод за редуцирането на мускулната треска и болката от нея. Препоръчва се по-скоро за хора, които тренират редовно или поне нямат проблем с мотивацията.
 • Хидратиране – задължително е приемането на възможно по-голямо количество вода. Могат да се употребяват и води с добавени минерали. Недостатъчното количесто вода, може да доведе до мускулни крампи.
 • Противовъзпалителни – използването на нестероидни противовъзпалителни като аспирин и др., могат да облекчат болката в немалка степен, но не действат върху самата мускулна треска Също така не се препоръчва да се използват през продължителен период от време.
 • Етерични масла – още от дълбока древност билките и производните им етерични масла са използвани за справяне с мускулната треска. За разлика от съвременните медикаменти те могат да се използват постоянно, доставяйки безценни за организма вещества,  без да причиняват негативи.

Доста са етеричните масла , които влияят отлично на мускулите и кожата на тялото, някои от тях са маслата от камфор, бял бор, салвия, лавандула и карамфил. Днес ще разгледаме по-подробно следните четири етерични масла и тяхното действие – арника, евкалипт, розмарин и черен кимион. Веднага бързам да уточня, че въпреки последните две имена, няма да даваме готварски рецепти.

Масло от арника – мощното полезно действие на маслото се дължи на неговите над 150 активни съставки. Може би най-важната от тях е силициевата киселина, която въздейства на вътрешните и външните възстановителни процеси на тялото, като активизира самолечителните сили на организма, особено при мускулни или тъканни травми. Други две химически вещества – хеленалин и дихидрохеленалин притежават успокояващи и противовъзпалителни свойства, когато се абсорбират през кожата. Арниката е сертифицирана като лечебно средство за външно приложение при контузии, кръвонасядания и болки в мускулите от авторитетната  „Немска държавна агенция за безопасност на лечебните растения”.

Масло от евкалипт – основната активна съставка е евкалиптол -80,3%, като ефекта й се допълва от алфа-терпинеол. Освен прекрасен аромат, маслото има и отлични противовъзпалителни качества. Доказано е, че то притежава способността ефективно да облекчава болката и да помага при подутини и възпаления. Вдишването на маслото повишава енергията и вниманието.

Масло от розмарин – съдържа активната съставка карнозол, която е мощен антиоксидант, точно колкото годжи бери. Също така има антиракови и антивъзпалителни свойства. Използването на маслото действа отлично при мускулни крампи, мускулна отпадналост и понижава нивото на кортизола (хормона на стреса). Повишава имунната защита на организма и помага при студени крайници, като подобрява телесната циркулация. Аромата на маслото има изключителен ефект върху концентрацията и действа много добре при умствена преумора, нервност и депресия.

Масло от черен кимион –  е известно като изключително мощен имуностимулатор.То съдържа незаменими мастни киселини, протеини и минерали. Две са по-важните активни съставки –аргинин и тимохинон. Аргинина неутрализира свободните радикали и стимулира освобождаването на хормона на растежа и синтеза на колаген. Тимохинона успокоява и разширява бронхите, като в същото време подтиска освобождаването на хистамини. Маслото от черен кимион понижава кръвната захар и холестерола,  тонизира тялото и подобрява кръвообращението и кръвното налягане. Употребата му е изключително полезна за хора претърпели травми, изгаряния или възпаления.

Има и по-лесен начин да използваме силите на природата, за да направим тренировките или напрегнатия работен ден приятни и ползотворни – това са продуктите от козметичната серия Динамик, представени по-долу:

          Body Heat – масажна емулсия със загряващ кожата и мускулите ефект, предназанчена е да подготви мускулите за тренировка или работа, а също и да послужи при натъртвания, синини и възпаления. Използвани са маслата от арника и евкалипт, чиито противовъзпалителни и лечебни свойства посочихме по-горе. Body Heat може да се използва както у дома, така и за професионални загряващи масажи.

Четири са най-полезните действия на Body Heat:

 • Загрява и подготвя мускулите за физически натоварвания.
 • Премахва болката от възпаленията, синините и натъртванията.
 • Подобрява осеземо настроението и умствената концентрация и ароматизира кожата на тялото по време на физическа активност.
 • Изглажда и подмладява кожата, чрез действието на натуралните етерични масла.

 

       Muscle Repair  –  масажна емулсия за възстановяване на мускулите с охлаждащ кожата ефект. Използва се комбинация от Магнезий и масла от розмарин и черен кимион.Тези съставки чудесно въздействат на мускулните крампи и възпаления. Магнезия е един от най-важните минерали участващи във водно-солиевия баланс на организма и много често нормалният хранителен режим не е достатъчен за да му го набави. Розмаринът и черният кимион подпомагат и усилват процеса на въстановяване на мускулите. Препоръчваме използването на Muscle Repair веднага след приключване на тренировката или физическатa дейност, за да могат активните съставки да започнат действието си незабавно. За усилване на ефекта от емулсията, след нанасяне може да се приложи отпускащ масаж, препоръчително е да се комбинира с масло преносител. Добре е продуктата да действа поне 10-15 минути ако след това ще се измива.

Най-важните ползи от редовната употреба на Muscle Repair са:

– Охлажда и отпуска мускулите след натоварване

– Доставя необходимите минерали за възстановяване на мускулите точно на необходимите места

– Стимулира и ускорява процеса на регенерация на мускулните клетки

– Подобрява състоянието на кожата като подпомага изглаждането и премахването на петната

– Дава възможност за оптимални физически натоварвания всеки ден.

 

        Refreshing foot and shoes spray – за доброто настроение и за по-добрата ни ефективност при физически усилия или през целия ден , от особена важност е състоянието на краката ни. За да се чувстваме напълно комфортно препоръчваме използването на Refreshing foot and shoes spray сутрин и вечер. Използваните масла-мента и лавандула имат доказан антибакериален ефект и заедно с противогъбичната съставка, действат синергично и носят следните неоценими ползи:

 • Нормализират изпотяването на краката
 • Предпазват и ограничават развитието на гъбички и бактерии по краката и обувките
 • Ароматизират краката и обувките за цялия ден.

 

Hair and Body shampoo – ежедневен шампоан за коса и тяло, съдържа две от най-важните съставки за косата и кожата –хиалурон и кератин. Те заедно с невероятните масло от арган плюс екстракт от репей дават възможност продукта да се използва всеки ден от мъже и жени. В шампоана не се използват сулфати, а само естествени пенители. Лекият, но завладяващ аромат се комбинира лесно с други парфюми или дезодоранти, както мъжки така и дамски. Ежедневната употреба на шампоана ви гарантира здрава, подхранена и лъскава коса, както и чиста, освежена и подмладена кожа на лицето и тялото.

 

Ежедневната грижа за ума и тялото все по-често се свързва с естествените натурални съставки, голяма част от които се съдържат в ценните растения и етеричните масла. Тяхното познаване и разумното им използване, както в козметични, така и в други видове продукти, повлиява върху подобряването не само на нашия живот, но и на по-доброто състояние на биосферата около нас.