Полезно

Как да използваме безопасно етеричните масла?

Етеричните масла се използват от човечеството от дълбока древност, има свидетелства за употребата им 3000 г.  преди новата ера. Основните причини за това са безопасното им използване и липсата на странични ефекти. Все пак съществува вероятност при грешна концентрация или при прекомерна употреба на някои масла,  да се получи нежелан ефект- дразнене или зачервяване на кожата. За да се предотврати това ви предлагаме следните няколко указания за безопасно и ефективно използване на етеричните масла.

 • Тест за алергии – когато използвате за първи път етерично, масло, било то базово или есенциално, трябва да се уверите, че нямате алергия към него. За целта е необходимо да тествате маслото върху малък участък от кожата чрез следните четири стъпки:
 • Смесвате 5 мл. базово масло, по ваш избор, с 4 капки от етерично масло и нанасяте от вътрешната част на лакътя на малка повърхност.
 • Слагате лепенка на мястото и изчаквате 24 часа.
 • Ако се появят някакви симптоми, като сърбеж, зачервяване, възпаление, парене или обрив, то трябва да отмиете маслото с чиста хладка вода. Употребата на въпросното масло не е препоръчителна за вас.
 • Ако до 24 часа не се появят симптоми, то тогава то е безопасно за вас.

Някои базови масла могат да съдържат следи от ядки, затова е задължително да ги избягвате ако имате алергия към съответните ядки.

 • Кожни дразнители–дори да не сте получили нежелана реакция при предишния тест, някои от етеричните масла може да дразнят кожата и затова трябва да се използват внимателно. Такива са маслата от черен пипер, бензоин, бор, босилек, джинджифил, канела, карамфил, лимон, лимонова трева, маточина, мащерка, мента, портокал, риган, чаено дърво.
 • При лечение с медикаменти – употребата на етерични масла не се препоръчва при провеждане на медикаментозно лечение, защото някои масла могат да повлияят на определени лекарства отпускани с рецепта. Винаги се консултирайте с лекар преди употребата на каквото и да е масло.
 • Фоточувствителност – има етерични масла (особено цитрусовите), които съдържат съставки абсорбиращи слънчевата светлина/ UV лъчите и по този начин усилват ефекта на слънцето върху кожата. Необходимо е избягването на употребата на такива масла преди излагане на слънце или посещение на солариум, тъй като това може да увеличи опасността от хиперпигментация, слънчево изгаряне, образуването на мехури и обриви. Маслата, за които трябва да внимаваме са лайм, лимон, бергамот, грейпфрут, лимонова трева, мандарина, портокал,
 • Контакт с очите – ако етерично масло попадне в очите е необходимо веднага да го почистите с базово масло (за предпочитане е кокосово). Не измивайте с вода, тъй като тя не разтваря етеричните масла.
 • Никога не използвайте етерични масла през първите три месеца на бременността. След това е задължително да се консултирате с вашия лекар кои масла и как може да се използват, защото голяма част от тях не се препоръчват по време на бременност.
 • Никога не поглъщайте етерични масла, освен ако на етикета ясно не е посочена енергийна стойност и инструкция за употреба.
 • Етерични масла не се прилагат върху открити рани при никакъв повод.
 • Огромен е броят на етеричните масла и има такива, които могат да бъдат токсични и затова трябва да бъдат избягвани. Винаги когато се колебаете дали едно масло е подходящо за вас се консултирайте с лекар или квалифициран аромотерапевт.
 • Съхранявайте етеричните масла само в тъмни стъклени съдове, тъй като могат да разтворят някои пластмаси и не ги излагайте на пряка слънчева светлина. Преди употреба проверявайте срока на годност и се уверете, че маслото не е оксидирало, т.е не мирише неприятно. Едва тогава можете да го тествате.

Използването на ароматни масла е истински подарък за организма, независимо от възрастта ни. Правилната и информирана употреба носи безценна полза за здравето ни. В днешното забързано ежедневие всеки заслужава моменти здраве от природата. Чрез етеричните масла имате шанс освен здраве да получите и необходимата доза наслада за вас и хората, които обичате.

* Видове натурални масла:

–   Базови масла, наричат се още масла преносители, извличат се обикновено от ядките и семената на растенията. Освен собствения ефект, който те имат върху организма, те се използват и за да разредят етеричните(есенциални) масла, които могат да доведат до раздразнения или зачервявания на кожата ако се използват в концентриран вид. Базовите масла наподобяват по структура мастната тъкан на човека, затова те проникват бързо и помагат да се абсорбират лесно по-трудно усвоимите етерични масла. Базовите масла имат високо съдържание на мазнини и затова живота им не е неограничен, в течение на времето те се окисляват(гранясват). Всъщност някои базови масла съдържат естествени токофероли (Витамин Е), който не само действа като естесвен консервант и удалжават срока на годност,  но имат и благотворно действие върху кожата.

Примери за базови масла са: бадемово, маслиново, слънчогледово, кокосово, какаово или масла от авокадо и жожоба.

 

– Етерични масла, наричани още есенциални защото улавят същината на растението, се извличат най-често от корена, кората, листата и стеблото или други ароматни части на растенията. Етеричните масла са леки като текстура, със силен аромат и се изпаряват много бързо. Спрямо тази бързина етеричните масла се делят на три вида:

Върхови нотки – аромата им се усеща в първите няколко секунди някои такива масла – лимон, портокал,  евкалипт, мента,

Средни нотки – след втората минута до един час, можем да усещаме техния аромат, примери – лайка, здравец, лавандула, мирта,

Базисни нотки – можем да ги усетим след средните нотки понякога до 24ч. по-късно, такива са – мускус, канела, роза, пачули, сандалово дърво.