Полезно

Изкуството на ароматерапията и нейното приложение

  • Какво представлява ароматерапията?

Ароматерапията е холистична терапия, при която се използват чисти етерични масла, извлечени от различни части на ароматни растения и дървета. Тя се счита за вид алтернативна медицина, която използва изключителните терапевтични свойства на маслата, използвани за различни форми на лечение. Ароматерапията е много повече от употребата на етерични масла, в основата на нейното изкуство стои стремежът към вродената способност на човека за самолечение. Неслучайно Денис Браун посочва в своята книга „ Аромотерапия“ кои етерични масла позволяват лечението на човека, а не на заболяването. Тя вярва, че тяхната цел е да балансират нашите негативни душевни състояния като безпокойство и страх. Авторът на „600 АРОМАТЕРАПЕВТИЧНИ РЕЦЕПТИ за красота, за здраве, за дома“, Бет Джоунс споделя: “Дисбалансът обикновено възниква , когато човек се отдалечава от естествения начин на живот, което може да означава консумиране на неправилни храни, липса на физически упражнения или допускане на негативни мисли в ума. Подходящите промени в начина на живот са важна част от ароматерапията и в значителна степен допълват свойствата на етеричните масла, спомагайки за ускоряване на лечението.“

Затова ароматерапията се възприема като много ценна форма на холистично лечение, което има за цел да възстанови нашият физически,емоционален и духовен баланс.

 

  • История на ароматерапията

 

Използването на ароматните растения за терапевтични, духовни, козметични  и ритуални цели, както и за запазването на храната датира още от редица древни цивилизации като египетските, китайските, индийските, гръцките, римските и персийските.

Предполага се, че ароматерапията се заражда първо в Египет около 3000г. пр.Хр. Древните египтяни я прилагали при балсамирането и мумифицирането на телата, както и в тяхното ежедневие. Те били първите, които извличали летливите масла от растенията с помощта на топлина, затова и до наши дни са известни като майстори на парфюмите. Египтяните използвали  благоуханията също и за здравословно готвене, като например чесънът, който ги предпазвал от болести и избухване на епидемии, и други като кимион, джоджен,анасон, майорана и магданоз.

Много известен египетски парфюм е т.н. „Кифи“ – комбинация от 16 благоухания, използван  още като лекарство,средство за прекадяване и вдишван по време на медитация. Неговите съставки не са известни, но се предполага, че съдържал тамян, канела, тръстика, хвойна, къна и смирна.

Много интригуващ факт е, че когато отворили гробницата на Тутанкамон през 1922г., открили крем в запечатана бутилка, който все още имал аромат на тамян, въпреки че бил на повече от 3300 години. Заможните египтянки най-редовно си доставяли удоволствие с ароматерапевтичен масаж, който подмладявал, хидратирал и ароматизирал кожата им.

Древните гърци също имат много важна роля в ароматерапевтичната медицина, като развиват познанието, придобито от египтяните. Известният като „Бащата на медицината“ , Хипократ, възприел холистичния подход и препоръчвал ежедневните ароматерапевтични  бани и масажи като лечение на различни заболявания. Той е автор на редица рецепти за поддържане на кожата и забавяне появата на следите на времето. Древните гърци отделяли също специални грижи за своята физическа красота като: масажи, водни процедури,гимнастически упражнения,козметични средства. Считало се, че външно красивият човек притежава и богата духовност.

Римляните използвали парфюми и благовонни масла за масажи и ароматизиране на дрехите и косите си. Римлянките полагали специални грижи за своята красота, през този период магарешкото мляко било широко използвано, те добавяли към него смес от ароматни масла и така запазвали кожата си млада и красива.Римските войници винаги носели със себе си смирна, за да лекуват раните си след битка. Те имали широки познания за лечебните свойства на растенията и навсякъде където ходели, те събирали и садели семена.

В Китай използването на билки, масажи и ароматни смеси в медицината е записано в текстове, датиращи около 2700г. пр.Хр.

Древната индийска наука за природна медицина, позната като „Аюрведа“ прилага етерични масла от около 2500г. пр.Хр.

 

Персийският лекар и учен Авицена  пръв въвежда метода за извличане на масла от растения чрез дестилация, той провежда първите си експерименти с рози. Розовата вода, направена от столистна роза, мигновено придобила популярност.

През Средновековието използвали лавандулата в комбинация с други ароматни растения за предпазване от чумата. Известен факт е, че парфюмеристите успявали да се предпазят от болестта благодарение на многото етерични масла около тях.

Понятието  „ароматерапия“ се въвежда за първи път от френския химик Рене Маурис Гатефос, който публикува книгата си „Ароматерапия“ през 1937г. В книгата си той описва как при инцидент получил изгаряния по лицето и ръцете си, които излекувал с масло от лавандула.След това започнал да обръща внимание на лечебното действие и на други масла. По време на Първата световна война, той лекувал раните на войниците и получил забележителни резултати като за целта използвал масло от лайка,тамян и лимон. Повлиян от работата на Гатефос, френският хирург Жан Валне издава своята книга „Ароматерапия“ през 1964г.

Той се счита за основоположник в развитието на съвременната ароматерапия, като оставя огромно въздействие върху целия свят.

В днешно време ароматерапията е изключително популярна, особен интерес към нея има в Европа и Америка. Съвременните учени доказаха, че етеричните масла се отнасят към категорията на ниско токсичните и безопасни вещества с изразен лечебен ефект.

Все повече хора имат желание да избягат от използването на многобройните химически препарати с вредни странични ефекти , които се предлагат на пазара, и затова се обръщат към ароматерапията като доказан метод с множество терапевтични свойства.

 

  • Приложение на етеричните масла в ароматерапията

 

Етеричните масла имат широк спектър на приложение в ароматерапията. Представяме Ви едни от най-популярните методи за съвременна ароматерапия:

 

  • Масажи – Комбинацията от масаж и етерични масла прави ароматерпията изключително ефективна и полезна. Съставките на етеричните масла осигуряват бързо проникване през кожата в лимфната система и кръвоносните съдове, което оказва огромно положително въздействие върху всяка една клетка в организма. Освен за отпускане на тялото и сетивата, ароматерапевтичният масаж има много добър комплексен оздравителен ефект върху кръвообращението, дихателната, мускулната, имунната, централната и периферна нервна система, черния дроб, червата.

Ароматерапевтичният масаж се състои от множество техники, които се прилагат индивидуално спрямо потребностите на всеки човек. В края на масажа обикновено се усеща дълбоко отпускане. Не е изключено също да почувствате някаква реакция като резултат от ароматерапевтичното лечение поради освобождаването на токсините от тялото. Това не бива да ви притеснява, напротив, трябва да го приемете като нещо положително и желано, защото показва, че тялото ви има добра естествена способност за самолечение, както и че етеричните масла действат.

 

  • Вани – Ароматерапевтичните вани се използват предимно за удоволствие и релакс, но не бива да се подценява и техният лечебен ефект. Благоприятното въздействие на топлата вода и безценните оздравителни свойства на етеричните масла правят ваните много полезни за целия организъм.

Етеричните масла са лесен и достъпен начин за употреба във ваната. В пълна вана с неободимата температура се добавят около 6 капки от избраното от вас етерично масло, смесено с една чаена лъжичка масло преносител (базово масло), например бадем, пшеничен зародиш, авокадо  и се разбърква много добре. Ако в момента не разполагате с базово масло, можете да смесите шестте капки етерично масло например с малко мляко, мед, соли за вана и др. Тази процедура трае около 10-15 минути, като времетраенето й се увеличава постепенно. Този метод е особено подходящ при стрес, облекчаване на болки, слабо кръвообращение, кожни проблеми, скованост и подуване от артрит.

 

  • Инхалации – Инхалациите с етерични масла са много подходящи при настинки, имат благоприятен ефект върху лигавицата на носа, дихателната система, белите дробове. Използват се също като лечебно средство при стрес, безсъние, безпокойство и депресия. В купа с гореща, но не вряща вода сложете от 2 до 4 капки от избраното от вас етерично масло и разбъркайте добре. Покрийте главата си с кърпа и се наведете над купата, вдишвайте със затворени очи от от 5 до 10 минути.

 

  • Спрей – Сложете 15-20 капки етерично масло на 100мл. вода в шишенце с помпа и напръскайте в помещението като пазите очите. Подходящо е за освежаване на въздуха в помещенията когато не разполагате с арома лампа или арома дифузер.

 

  • Арома лампа – Налейте в арома лампата вода, добавете няколко капки етерично масло и запалете свещта. Броят на капките етерично масло зависи от големината на помещението – на десет кв.м около 4 капки масло. Съдът за изпарение на водата не трябва да е много малък, тъй като има опасност водата да се изпари твърде бързо и маслото да започне да гори. Не оставяйте арома лампата без надзор, особено в близост до малки деца в помещението.

 

  • Арома дифузер – това е най-лесният начин за приложение на етерични масла в дома, автомобила, офиса, хотела, спа центъра, йога студио, масажния салон и много други. Арома дифузера работи чрез ултразвук, който превръща водата и етеричното масло във фина и хладна мъгла.

Предимството на арома дифузера е, че не използва топлина, съответно не загрява и не уврежда етеричните масла. Уредът работи с чиста или изворна вода, добавяйте натурални етерични масла към водата като не прекалявате с количеството: 8-10 капки са достатъчни за един пълен дозатор/150мл/. По-голямата част от арома дифузерите  имат различни фукции за продължителността им на работа. Най-често се срещат таймери за 1 час, 3 часа, 6 часа, режим на интервали и автоматично изключване. Когато водата в контейнера свърши, дифузерът ще спре работа благодарение на функцията си за автоматично изключване. Тази опция ще ви позволи да се насладите на ароматерапевтичния му ефект без да се притеснявате кога да го изключите.

 

Ароматерапията в нашето съвремие е неизменна част от бита на хората в много страни и се прилага като алтернативно лечение на различни заболявания. Тя е уникална, защото се комбинира успешно с терапии, които се базират на пряк контакт с тялото. Например масаж може да се прави без етерични масла, а те от своя страна могат да се прилагат без масаж, но комбинацията от масаж и етерични масла превръща ароматерапията в един специфичен и изключително ефективен метод. Ароматерапията е една от най-бързо развиващите се насоки в холистичната медицина, неслучайно бързо печели доверието на висококвалифицирани лекари и клинични ароматерапевти, които я прилагат с голям успех в своята практика.

Позволете на ароматерапията да стане част от вашето забързано ежедневие и почувствайте нейните невероятни ползи върху всички системи на тялото, за да постигнете баланс във физическото и духовното равновесие на здравето.